Zadencrackers met hummus
Op zoek naar een lekker hapje bij de apero? Het is niet altijd evident om een ‘healthy’ hapje aan te bieden aan je gasten. Een zakje chipkes is snel geopend en geef toe, ook wel eens lekker. Toch probeer ik altijd op zoek te gaan naar een iets gezonder alternatief…
Deze crackers zijn snel te maken en heerlijk met een dip. Ik koos voor een klassieke hummus op basis van kikkererwten. Een zelfgemaakte versie van deze dip is niet moeilijk en vooral heel gezond, want hummus is rijk aan eiwitten, vezels en vitaminen! Let op met voorgemaakte versies van hummus… Deze bevatten vaak verborgen suikers in de vorm van bewaarmiddelen.
Ready for the weekend met dit receptje! Zet dat glaasje maar al klaar!
MACRONUTRIËNTEN (voor 1 portie: 2 crackers met hummus)
243 KCAL – 16,9g FAT – 12,5g CARBS – 7,6g PROTEIN
Recept – ongeveer 15 crackers en 1 pot hummus
Zadencrackers met hummus
Voor de crackers:
50 g havermout
25 g chiazaad
25 g sesamzaad
25 g lijnzaad
25 g pompoenpitten
200 ml water
Voor de hummus:
400g kikkererwten
1 grote el tahin (sesampasta)
1 teentje look
5 el olijfolie
Sap van een halve citroen
Scheutje water
Peper/zout/paprikapoeder
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°.
Meng alle zaden met het water en laat even weken tot alle water geabsorbeerd is.
Maak ondertussen de hummus. Meng de kikkererwten, de tahin, de olijfolie, het citroensap en het teentje look (geplet) in de blender of keukenmachine. Mix goed tot een homogene massa.
Als ik merk dat de hummus iets te dik is, of te droog, dan voeg ik er wat water aan toe.
Voeg daarna kruiden toe: peper, zout en wat paprikakruiden.
Als de zaadjes alle water hebben opgenomen kun je deze kleverige massa uitduwen op een bakplaat met bakpapier.
Bak de crackers ongeveer 50 tot 60 minuten in de oven. Hou de oven in de gaten, laat ze niet té bruin worden.