Gegrilde aubergine met tahindressing
Je hoorde het me al vaker zeggen maar slaatjes… daar kun je echt zoveel kanten mee op! De basis van je salade hoeft zelfs geen sla te zijn. Zoals in dit receptje. Je kan heel makkelijke vertrekken vanuit een bepaalde groente.
Ik vind gegrilde aubergine echt heerlijk. Vandaar een receptje met deze topper in de hoofdrol. In combinatie met tahin (of sesampasta) dressing en frisse granaatappelpitjes echt ideaal als lichte lunch.
MACRONUTRIËNTEN (voor 1 portie)
356 KCAL – 20g FAT – 18g CARBS – 13g PROTEIN
Recept – (1 portie)
Gegrilde aubergine met tahindressing
1 aubergine
50g granaatappel
30g fetakaas
Olijfolie
Sojasaus
Platte peterselie
Grof zeezout
Peper/zout/paprikakruiden
Voor de dressing: 100g kikkererwten, 1 el tahin, 1 teentje look, sap van ½ citroen, 100 ml magere yoghurt, scheutje water
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°.
Snijd de aubergine in plakken van max. 1 cm en leg ze op een bakplaat. Strooi aan elke kant van de aubergine grof zeezout en laat de aubergineplakjes zo 30 minuten liggen.
Kuis ondertussen de granaatappel en verkruimel de feta. Snijd de platte peterselie grof.
Maak ondertussen ook de tahin dressing: mix alle ingrediënten (behalve het water) in een blender en kruid af met peper, zout en paprikapoeder. Is de massa iets te dik, voeg dan beetje bij beetje wat water toe tot de gewenste consistentie (vloeibaar).
Als de aubergine al het vocht hebben afgegeven, spoel je ze af en dep je ze goed droog. Alle overtollige vocht is nu uit ze aubergine, zodat we ze mooi krokant kunnen grillen in de oven.
Leg de aubergineplakken op een bakplaat met bakpapier. Meng 3 el olijfolie met 2 el sojasaus, 1 tl zout, 1 tl paprikapoeder en wat peper. Borstel het mengsel aan beide zijden van de aubergineplakjes.
Grill ze ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Draai ze in halftijds eens om.
Serveer de gegrilde aubergine met granaatappelpitjes, verkruimelde feta, tahin dressing en platte peterselie.