MealsCharlot Pauwels

Witloofstoofpotje ham en kaas

MealsCharlot Pauwels
Witloofstoofpotje ham en kaas

Witloof, een fan of net niet? 🤭 Hoe dan ook: deze is absoluut het proberen waard!

Ik was vroeger verre van een fan van witloof… maar ik moet toegeven dat ik deze bladgroente absoluut heb leren appreciëren. De meeste van jullie kennen vooral de zoete gekarameliseerde versie, maar je kan de bittere groente ook rauw eten of stoven zonder een zoet element.

In deze ovenschotel combineer ik het traditioneel met aardappeltjes, ham en kaas. Eigenlijk een beetje zoals de witloofrollekes, maar dan anders 😜

Ik voegde er nog een extra laagje gekarameliseerd witloof met parmezaan aan toe! ENJOYY!


Macronutriënten (voor 1 portie):

508 kcal - 14g vet (waarvan 5g verzadigd) - 50g koolhydraten - 43g eiwitten - 5g vezels

Recept – (voor ongeveer 2 personen)

Stoofpotje van witloof, aardappel, ham en kaas met gekarameliseerd witloof en parmezaan

  • 500g kruimige aardappelen

  • 5 stronken witloof (ca. 600-650g)

  • 250g magere, gekookte hamblokjes

  • 50g geraspte kaas (light of laag vetgehalte)

  • scheutje groentebouillon (ca. 200ml)

  • peper/zout

  • nootmuskaat

  • tijm

  • honing

  • Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

  1. Verwijder de harde hartjes van 4 witloofstronken en snijd in reepjes. Hou 1 witloofstronk apart, doe hier de blaadjes van los. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine, gelijke blokjes (max. 2cm).

  2. Verwarm ondertussen wat olie in een stoofpot en bak het witloof wat aan. Laat eerst wat kleuren en roer goed. Kruid met peper en zout.

  3. Voeg daarna de aardappelen toe en stoof ze mee met het witloof. Roer zodat het niet aanbakt.

  4. Blus met de groentebouillon en zet het vuur laag. Laat dit minimum een 10-15 minuutjes heel zacht pruttelen zodat de aardappeltjes de kans krijgen om te garen.

  5. Bak ondertussen de witloofblaadjes van het andere witloofstronkje in een beetje olie met een eetlepel honing zodat ze mooi karameliseren. Kruid af met peper en zout.

  6. Roer het stoofpotje daarna goed door elkaar zodat de aardappeltjes wat breken en er een smeuïg geheel ontstaat. Kruid extra af met tijm en nootmuskaat.

  7. Voeg de hamblokjes toe en ook de kaas. Roer nogmaals tot een zacht stoofpotje. zet het vuur uit.

  8. Neem een ovenvaste schaal en doe het stoofpotje hierin. Bedek met de gekarameliseerde witloofblaadjes en strooi er een dun laagje Parmezaanse kaas over. Plaats in de oven onder de grill voor ca. 10 minuutjes zodat er een goudbruin korstje is.

Enjoy!