Ovenschotel met witloof, appel, ham en kaas

Deze maand is het maand van de markt en daarom ga ik langs bij 4 lokale versmarkten in West-Vlaanderen. Back to the roots!
Tijd voor de kust! Mijn lievelingsstad aan ‘t zeetje: OOSTENDE! Elke donderdag vind je er een uitgebreide markt vol verse producten, textiel, bloemen etc. Aanrader!
Ik bracht heel wat lekkers mee zoals verse aardbeitjes, lekkere soorten lokale kaas maar ook weer een Belgische trots: witloof! Ik verwerkte deze in een heerlijke ovenschotel met ham en kaas én ook appel. De frisse toets maakte deze helemaal om van te smullen! Voor zowel jong als oud ;-).
Recept – (voor een 2-tal personen)
Ovenschotel met witloof, appel, ham en kaas
3 stronken witloof
1 rode appel
100g roomkaas light
50ml water
100g geraspte kaas (emmentaler)
150g gekookte ham
400g vastkokende aardappelen
25ml light room
verse peterselie
Peper/zout/nootmuskaat
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
schil en kook de aardappelen tot ze beetgaar zijn. Snijd ze dan in schijfjes.
Verwijder het harde deel van het witloof en snijd in fijne reepjes. Schil en snijd ook de appel in kleine blokjes.
Bak het witloof in een beetje boter, samen met de appel en kruid af met peper en zout. Laat enkele minuten stoven.
voeg de roomkaas toe en het water, meng tot een rijke saus. Voeg dan ook de helft van de geraspte kaas toe en kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
Snijd de ham in reepjes of blokjes en voeg toe aan de saus.
Neem een ovenschaal en verdeel er de saus in. Leg er de aardappelschijfjes over, giet er de room over en eindig met de rest van de kaas.
Plaats in de oven voor ongeveer 30 minuten.
Enjoy!