MealsCharlot Pauwels

TACO uit 'MKMR'

MealsCharlot Pauwels
TACO uit 'MKMR'

Mijn deelname aan ‘Mijn keuken, Mijn restaurant’ op VTM was ongetwijfeld een bewogen ritje. Het was een bijzondere ervaring en ben enorm dankbaar dat ik de kans kreeg dit te doen.

Na de laatste battle-aflevering kreeg ik meerdere enthousiaste berichtjes met de vraag naar het receptje van de taco. Bij deze… De basis is een zelfgemaakt spelt tacobroodje die echt ‘easy’ zelf klaar te maken is.

De vulling is een perfecte balans tussen zoet, zout en zuur. Voor de pittige kip gebruik ik altijd kippendijfilets want die zijn iets malser en zijn minder snel droog na het bakken. De spicy kip wordt verzacht door de zoete elementen van de rode koolsalade met appel en het zuurtje van de gepelde rode ui. De avocadocrème maakt de taco heerlijk smeuïg!

Ik ben superbenieuwd om jullie versie van de taco te zien dus deel jouw zelfgemaakte taco op socials en tag @cookalotbycharlot 😉 !

DSC00870-2.jpg
DSC00885.jpg

MACRONUTRIËNTEN (voor 1 taco)

187 KCAL – 6,3 FAT – 22,8g CARBS – 11g PROTEIN


Recept – (voor 8-tal taco’s)

Taco van spelt met pittige kip, rode koolsalade, gepekelde ui en avocadocrème

Voor de taco’s:

  • 175g speltbloem

  • 100ml lauw water

  • ¼ tl gedroogde gist

  • ½ tl zout

Voor de kip:

  • 350g kipdijfilet

  • ½ rode chilipeper

  • ½ limoen

  • 1 teentje look

  • 1 el sesamolie

  • 1 el garam masala

  • ½ tl cayennepeper

  • Peper/zout/kipkruiden

Voor de rode koolsalade:

  • 100g rode kool

  • ½ rode appel

  • 1 tl olijfolie

  • 1 tl balsamico

  • 1 tl witte wijnazijn

  • 1 tl honing

  • Peper/zout

Voor de avocadocrème:

  • 1 avocado

  • 60g Griekse yogurt

  • 1 el sushi azijn

  • ½ limoen

  • Peper/zout

Voor de afwerking:

  • Verse koriander

  • Gepekelde rode ajuin: 2 rode ajuinen – 100ml azijn – 100ml sushi azijn

  • Sesamzaadjes

Bereidingswijze

  1. Bereid de gepekelde uitjes de dag op voorhand. Zo kunnen ze voldoende ‘trekken’. Pel en snijd de rode uien middendoor, snijd in halve ringen en doe ze in een maatbeker. Zet ze onder in azijn en sushiazijn.

  2. Maak eerst het deeg voor de taco’s. Doe het gist bij het lauwe water en laat 5 minuten staan. Doe de bloem en het zout in een grote mengkom (of in de mengkom van een keukenmachine). Voeg het gistmengsel bij de bloem en laat de keukenmachine 10 minuten zachtjes kneden met de deeghaak tot het deeg een vaste bol is. Kleeft het deeg nog aan de pot, voeg dan wat extra bloem toe tot het deeg een vaste bol is. Het deeg kan ook met de hand gemengd worden in een kom. Daarna kun je hem handmatig kneden op een bebloemd werkblad. Leg de deegbal daarna in een ingevette kom (beetje olijfolie) en dek af met een keukenhanddoek. Laat minimum anderhalf uur rijzen.

  3. Maak ondertussen de kipmarinade klaar. Snijd de kipdijfilets in fijne reepjes. Voeg sesamolie, een halve versnipperde rode peper, sap van een halve limoen en een geperst teentje look toe. Kruid af met garam masala, cayennepeper, zout en zwarte peper. Laat een uurtje trekken. Voor meer smaak kun je de kip ook al de dag ervoor laten marineren in de koelkast.

  4. Maak de rode koolsalade: Snijd de rode kool in fijne, kleine blokjes en spoel deze een 2-tal minuten onder heet water. Snijd de rode appel ook in kleine brunoise en voeg bij de rode kool. Werk af met olijfolie, balsamico, witte wijnazijn, honing en peper/zout.

  5. De avocadocrème maak je best in een blender. Meng de avocado, de Griekse yoghurt, de sushi azijn, het limoensap en kruid met peper en zout. Laat lang blenden tot een gladde, zachte massa. Doe de avocadocrème in een spuitzak (of een diepvrieszakje waar je het puntje af snijdt).

  6. Rooster de sesamzaadjes kort in een pan zonder vetstof.

  7. Als het deeg van de taco’s voldoende is gerezen, kun je de taco’s maken en bakken. Neem de deegbal uit de kom en verdeel in een 8-tal kleine bolletjes. Bestrooi je werkblad met bloem en duw het bolletje uit tot een platte taco. Zorg ervoor dat deze niet meer kleeft (voldoende bloem gebruiken). Leg de taco’s uiteen, niet op elkaar!

  8. Bak de taco’s in een pan zonder vetstof. Duw ze eventueel wat plat met een spatel. Draai ze na een 4-tal minuten om als ze mooi krokant en gekleurd zijn.

  9. Bak ondertussen ook de kipreepjes gaar in een wokpan.

  10. Dresser de taco’s: Bedek de middenlijn van de taco met avocadocrème. Leg daarop een laagje rode koolsalade, verdeel wat kip over de salade. Leg enkele gepekelde rode uitjes erover en doe nogmaals enkele toefjes avocadocrème op de taco. Werk af met sesamzaadjes en verse koriander.

Smakelijk!