Harissa zalm met pittige ananassalsa
Hete temperaturen vragen om zomerse gerechtjes, nietwaar?! Een heerlijk fris, maar spicy receptje voor jullie met deze harissa zalm en pittige ananassalsa.
Harissa is een chili-achtige saus, traditioneel uit Tunesië. Ik maakte een lekkere marinade op basis van harissakruiden voor de zalm. In combinatie met de fris-zoete ananassalsa echt een aanrader in de zomer!
Voor de echte durvers kun je bij de ananassalsa ook nog jalapeño en chili toevoegen! Hot hot hot!
MACRONUTRIËNTEN (voor 1 portie)
394 KCAL - 17,9g FAT - 33g CARBS - 29,9g PROTEIN
Recept – (voor 2 personen)
Spicy harissa zalm met pittige ananassalsa
2 zalmfilets
2 teentje look
snufje zout
3 tl harissa kruiden - ik gebruikte BIO Rose Harissa van Mill & Mortar (shop via link)
2 el olijfolie
2 limoenen
6 schijfjes jalapeño
400g ananas
1 rode ui
2 takjes munt
chilipoeder - ik gebruikte Chili van Mill & Mortar (shop via link)
peper/zout
Bereidingswijze
Snijd de ananas in klein blokjes (brunoise) en doe ze in een grote mengkom. Pel en versnipper de rode ui en voeg toe aan de ananas. Indien je NIET houdt van spicy food, dan laat je de jalapeño weg. Indien je er wek van houdt, voeg deze dan ook in kleine stukjes toe aan het mengsel.
Pers één limoen en voeg het sap bij de salsa. Voeg ook een geperst teentje look toe en kruid met peper en zout (én chili indien spicy). Hak de munt fijn en voeg toe. Laat even rusten in de koelkast.
Maak ondertussen de harissa marinade voor de zalm. Meng de harissa kruiden met een geperst teentje look, een snufje zout, de olijfolie en het sap van een halve limoen. Meng dit goed door elkaar en wrijf de zalm in met deze mengeling.
Bak de zalm in een pan met een klein beetje olijfolie. Bak de zalm eerst een 3 tal minuten aan de kant van de marinade. Draai om en wrijf de andere zijde ook in met de harissamengeling. Herhaal als je nog marinade over hebt. Als de zalm gaar is kun je dresseren.
Presenteer de zalm met de ananassalsa en een partje limoen.
Smakelijk!