Gezonde(re) tiramisu met cashewcrème
Eén van mijn lievelingsdesserts is ongetwijfeld tiramisu. Het typisch Italiaanse dessertje is echt om vingers van af te likken. Ben ik de enige die dit denkt? 😊
Ik probeerde echt al enkele andere versies van tiramisu maar meestal vond ik de smaak niet zo lekker. Ik probeerde de mascarponecrème te vervangen door mengeling van cashewpasta en plattekaas en deze vind ik zelf echt heel lekker! Niet helemaal hetzelfde, maar zeker en vast een aanrader om eens te proberen als dessertje.
Ik ben benieuwd of jullie deze even lekker vinden als ik! Extra tip: de dag nadat je hem hebt gemaakt is hij nóg lekkerder (zoals een originele tiramisu).
MACRONUTRIËNTEN (voor 1 portie)
274 KCAL - 16,5g FAT - 22,3g CARBS - 9,7g PROTEIN
Recept – (ovenschaal voor 10 personen)
Tiramisu met cashewcrème
voor de koekjes:
125g speltbloem
5 eieren
75g agavesiroop
Snufje zout
1 afgestreken el bakpoeder
Koffie
voor de crème:
180g ongezouten cashews
40g agave siroop
50g kokosolie
Vanille extract
Snufje zout
150g magere kwark (plattekaas) – ik gebruikte Optimel Griekse stijl 0% vanille
voor de afwerking:
rauwe cacaopoeder
Bereidingswijze
Maak de koekjes:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet ondertussen ook al een bakplaat met bakpapier klaar.
Splits de eieren en klop het eiwit op tot het stijf is en zet even in de koelkast. De eigelen meng je met de speltbloem, de agave, het zout en het bakpoeder. Roer goed los met een garde zodat er geen klontertjes meer zijn. Je kan hier perfect een handmixer of keukenmachine voor gebruiken!
Vervolgens meng je de opgeklopte eiwitten onder het eigeelmengsel. Doet dit voorzichtig zodat het geheel luchtig blijft. Dit zou een kleverige massa moeten zijn.
Giet dit mengsel voorzichtig uit over de bakplaat en probeer een laagje van ongeveer 1 cm te maken dus smeer goed uit. Ik hou niet echt rekening met de vorm aangezien ik deze later toch wat versnijd.
Plaats in de oven voor een 13-15 minuten tot het mengsel goudbruin is gebakken. Laat even afkoelen.
Maak daarna de crème:
Laat de kokosolie smelten. Hak ondertussen de cashews wat voor in grove stukken. Je kan dit ook al in de blender doen (let op: je hebt een sterke blender nodig).
Doe de kokosolie, de cashews, de agave, de vanille en het zout in de blender en laat goed mixen tot een crèmige massa. Doe dit enkele keren en roer om.
Voeg daarna de plattekaas toe en laat nog enkele minuten blenden tot een smeuïge massa.
Laat even rusten in de koelkast.
Maak de tiramisu:
Begin met de eerste laag. Snijd de gebakken koek in lange vingers zoals bij een originele tiramisu.
Neem de koffie erbij (en als je extra wil zondigen: een scheutje amaretto?) en dop de koekjes in de koffie tot ze helemaal doordringt zijn.
Neem een ovenschaal en leg de natte koekjes naast elkaar op de bodem als eerste laag. Gebruik ongeveer de helft van de koekjes.
Leg er daarna een laagje cashewcrème op. Deze crème is best zwaar dus ik doe er geen dikke laag op. Smeer mooi open over de koekjes.
Leg er daarna terug een laag koekjes op en nog een laagje van de crème.
Werk af met de rauwe cacaopoeder en laat minimum enkele uurtjes in de koelkast staan!
Smakelijk!