Bloemkool nasi goreng
Nasi goreng koppel ik toch wel een beetje aan comfort food aangezien dit vaak besteld wordt bij ‘de chinees’. De gebakken rijst uit Indonesië is enorm rijk aan koolhydraten en wordt traditioneel klaargemaakt in heel wat olie.
Mijn versie is dus iets minder calorierijk en iets meer macro-proof 😊. Een overload aan groentjes en een gerechtje met een bom aan eiwitten! Toch eventjes in Oosterse sfeer met dit gerechtje.
MACRONUTRIËNTEN (voor 1 portie)
384 KCAL – 8,6g FAT – 21,4g CARBS – 53g PROTEIN
Recept – (voor 2 personen)
Bloemkool nasi goreng
200g bloemkool of bloemkoolrijst
100g erwtjes
100g wortelen
100g rode paprika
300g kipfilet
2 eieren
2 stengels pijpajuin
100g sojascheuten
½ ajuin
1 teentje look
1 el sesamolie
1 el Sojasaus
Peper/zout/kurkuma/komijn
Sriracha dipsaus: 2 el magere yoghurt, kleine tl sriracha saus, toefje honing
Bereidingswijze
Was de bloemkool en snijd in grote roosjes. Plaatsjes de roosjes in de keukenmachine en mix tot de textuur van rijst of couscous. Let op: laat dit niet te lang mixen! Anders wordt het te nat en papperig. Laat de bloemkoolrijst eventueel even drogen op een droge keukenhanddoek. Bloemkoolrijst kan je tegenwoordig ook in veel winkels voorgesneden kopen.
Pel en snijd de ui en de look fijn. Snijd de worteltjes en de paprika in kleine blokjes brunoise. Snijd ook de pijpajuin in fijne ringen. Hou wit en groen van de pijpajuin apart.
Stoof de ui en de look aan in wat sesamolie. Voeg de worteltjes, de paprika en het wit van de pijpajuin toe en laat even stoven. Kruidt af met peper en zout. Voeg daarna de erwtjes en de sojascheuten toe.
Daarna voeg je de bloemkoolrijst toe, samen met de sojasaus. Laat enkele minuten bakken zodat de bloemkoolrijst kan garen. Dit heeft niet veel tijd nodig (ca. 6-7 minuten). Kruid goed af met peper, zout kurkuma en komijn (naar smaak: let op met de komijn).
Daarna bak je de kipblokjes in een aparte pan. Alsook de spiegeleitjes.
Doe de kip bij de nasi en roer goed door elkaar.
Serveer de nasi met het gebakken spiegeleitje en de sriracha dip.
Smakelijk!